Ce se întâmplă după ce MORI, de fapt. Oamenii de știință au aflat adevărul bănuit de mulți

Ce se întâmplă după ce MORI, de fapt. Oamenii de știință au aflat adevărul bănuit de mulți
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 05/11/2023, 12:25

De-a lungul timpului, oamenii s-au gândit la ceea ce ni se întâmplă cu adevărat, când murim. Acum, pentru prima dată, oamenii de știință au înregistrat un creier pe moarte și au făcut o descoperire șocantă: viața noastră s-ar putea să ne treacă prin fața ochilor, cu adevărat, când murim.

Oamenii de știință au reușit să observe activitatea neuronală a unui om pe moarte, timp de 900 de secunde neîntrerupte.

Astfel, unui pacient în vârstă de 87 de ani i s-au atașat electrozi pe cap pentru a detecta convulsii după ce a suferit o criză. Când a murit, în timpul tratamentului, medicii au înregistrat o activitate fără precedent.

Studiul, publicat în jurnalul Frontiers in Aging Neuroscience, precizează că pacientul a murit în urma unui atac de cord, în timp ce era tratat pentru crize epileptice, iar medicii săi de la Spitalul General Vancouver din British Columbia i-au înregistrat creierul în timpul acestui proces.

Cercetătorii au studiat în mod specific intervalele de 30 de secunde înainte și după oprirea inimii pacientului. Ceea ce au descoperit a fost că viața lui ar fi putut să-i fi trecut literalmente prin fața ochilor, deoarece creierul lui producea oscilații neuronale care apar de obicei atunci când cineva visează sau explorează amintiri vechi.

„Prin generarea de oscilații implicate în recuperarea memoriei, creierul poate juca o ultimă reamintire a evenimentelor importante din viață, chiar înainte de a muri, similare cu cele raportate în experiențele în apropierea morții”, a spus dr. Ajmal Zemmar de la Universitatea din Louisville, citat de allthatsinteresting.com.

Doctorii de la Mayo Clinic foloseau electroencefalografia (EEG), pentru a trata convulsiile bărbatului când acesta a murit.

În timp ce înregistrările rudimentare ale creierelor muribunde au mai fost surprinse în trecut, ele se refereau la pacienții deconectați de la aparatele care îi țineau în viață și, astfel, nu au oferit prea multe detalii.

În acest caz, medicii pregătiseră – fără să vrea – instrumentele necesare pentru a surprinde o viziune cuprinzătoare asupra activității neuronale la moarte.

Totul a început când pacientul în cauză a suferit o criză de epilepsie, care i-a produs o sângerare cerebrală. După ce a ajuns la spital, medicii au descoperit că avea convulsii și l-au conectat la un aparat de electroencefalografie (EEG). Însă, a murit în timpul tratamentului, iar familia sa a semnat un ordin de interzicere a resuscitării, în cazul său.

Din fericire pentru oamenii de știință, familia a dat medicilor și acordul să publice date despre activitatea electrică a creierului său.

Potrivit medicului citat, cele 15 minute neîntrerupte de date au permis cercetătorilor să se concentreze asupra perioadei de tranziție dintre viață și moarte.

„Chiar înainte și după ce inima a încetat să funcționeze, am văzut schimbări într-o bandă specifică de oscilații neuronale, așa-numitele oscilații gamma”, a precizat dr. Zemmar.

Cunoscute sub numele de unde cerebrale, oscilațiile neuronale definesc în esență activitatea electrică a creierului nostru. Ele apar la frecvențe diferite și au fost în general clasificate în diferite stări de conștiință.

În acest caz, stopul cardiac al pacientului a arătat modificări drastice ale undelor alfa și gamma. Se știe, de multă vreme, că această interacțiune se corelează cu stimularea memoriei, visarea, meditația, procesarea informațiilor și percepția conștientă – cu alte cuvinte… flashback-uri.

„Având în vedere cuplarea încrucișată între activitatea alfa și gama, care este implicată în procesele cognitive și rememorarea memoriei la subiecții sănătoși, este intrigant să speculăm că o astfel de activitate ar putea susține o ultimă «rechemare a vieții» care ar putea avea loc în pragul decesului”, a mai arătat studiul.

Este important de reținut că acest studiu este primul de acest gen, deoarece activitatea creierului viu al unei ființe umane pe moarte nu a fost niciodată măsurată în acest fel înainte.

Pe de altă parte, aceste oscilații au fost monitorizate anterior la șobolani, ceea ce sugerează că creierul ar putea lansa același răspuns biologic în fața morții, la mai multe specii.

Totuși, studiul oferă anumite considerații, cum ar fi creierul pacientului traumatizat de sângerare, umflături și convulsii în timp ce această activitate a fost înregistrată.

Bărbatului i s-au administrat, de asemenea, doze substanțiale de medicamente anti-convulsii și nu a existat o valoare de referință pentru activitatea sa normală a creierului.

Totuși, în cele din urmă, cercetarea sugerează că experiențele în apropierea morții ne oferă o prezentare de diapozitive proverbiale a vieților noastre și că creierul nostru execută acel răspuns neuronal special în mod intenționat.

Pentru dr. Zemmar, descoperirile ne determină să redefinim când viața începe și se termină cu adevărat și să nu ne întristăm prea profund: „Ceva ce putem învăța din această cercetare este următorul aspect: deși cei dragi au ochii închiși și sunt gata să ne părăsească pentru totdeauna, creierul lor poate relua unele dintre cele mai frumoase momente pe care le-au trăit în viața lor.”

FOTO – Facebook

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Scandal în familia Betty–Cătălin Vișănescu. Socrul mare a făcut ravagii! Florin Salam a intervenit decisiv
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Analiștii spun care va fi efectul Trump asupra economiei românești: prețuri mai mari și inflație....
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Într-un deșert din Arabia Saudită, unde temperaturile ajung și la 55 de grade, a nins...
Ce condiții pune Putin pentru un plan de pace în Ucraina
Mihai Găinușă rupe tăcerea despre actuala lui relație cu Oana Paraschiv, după Asia Express! Mai...
Cum se menține în formă Monica Bârlădeanu la 45 de ani. Mănâncă 5 mese pe...
El este poliţistul de 21 de ani, care a murit chiar la ieşire din tură....
Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum...
Un român a fost găsit fără suflare într-un microbuz, în Germania. Ce spun autoritățile în...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Care e amenda pentru depășirea limitei de viteză cu 20 km/h
Oamenii preşedintelui, planul Bessent şi cum ar putea Donald Trump să-l înlăture de la comanda...
Eveniment COSMIC de proporții văzut de pe Pământ! Abia acum s-a spus
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Se lasă ger crunt în România. Temperaturile scad alarmant
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a...
El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani....
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
A făcut sau nu Medana Oprea act prenupțial când s-a căsătorit cu Alin Oprea? Ce...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Roci vechi de miliarde de ani ar putea ascunde materie întunecată, susțin oamenii de știință